Πουκέτ 2ος αιώνας. Πρώτος ένας Έλληνας!

Δημοσιεύτηκε: 12Αυγούστου 2010 | Athens/Bangkok
Το 157 μ.Χ., ο Κλαύδιος Πτολεμαίος,σπουδαίος μαθηματικός και γεωγράφος της αρχαιότητας, από την Αλεξάνδρεια της Αιγυπτου, πέρασε από την Ταϊλανδική χερσόνησο  κατά τη διάρκεια ενος μεγάλου ταξιδιού, στη Νοτιοανατολική Ασία.
Επισκέφτηκε μάλιστα το νησί του Πουκέτ, όπου σταμάτησε για λίγο.
Στη συνέχεια αποτύπωσε τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες και τις γεωγραφικές του μετρήσεις στο βιβλίο του «Γεωγραφική Υφήγησις».
Ένας από τους λίγους τόμους , των χειρόγραφων αντιγράφων,  που έχουν απομείνει, βρίσκεται στη μονή Βατοπαιδίου.
Το βιβλίο του Αλεξανδρινού γεωγράφου, αποτελεί για τη Δύση, την πρώτη γραπτή αναφορά , για αυτή την περιοχή της Ασίας."Ο Έλληνας αστρονόμος και γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος, που έζησε στην Αλεξάνδρεια τον 2ο αι. μ.Χ., συνέγραψε οκτώ βιβλία στα οποία συμπεριέλαβε το σύνολο της προγενέστερης γεωγραφικής γνώσης και τις δικές του πολυετείς παρατηρήσεις. Το χειρόγραφο αυτό, χαμένο για αιώνες, ανακαλύφθηκε τον 13ο αι. στην Κωνσταντινούπολη από τους Βυζαντινούς λογίους, οι οποίοι το θεωρούσαν ως το κείμενο-κλειδί για τη γεωγραφική επιστήμη. Η αντιγραφή του χειρογράφου απέδωσε διάφορα αντίτυπα, δύο από τα οποία περιλαμβάνονται σ' αυτή την έκδοση. Το παλαιότερο αποτελεί κτήμα της Ιερά Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου και χρονολογείται στα τέλη του 13ου ή στις αρχές του 14ου αι., ενώ το μεταγενέστερο (15ος αι.) είναι το χειρόγραφο που επιμελήθηκε ο φιλόσοφος και καρδινάλιος Βησσαρίων και ανήκει στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας. Η έκδοση των δύο αυτών κωδίκων μεταλαμπαδεύει στο νέο κόσμο την εθνική και πολιτισμική μας κληρονομιά. Συλλεκτική έκδοση 3.000 αριθμημένων αντιτύπων."
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
                          Ένα περίπου χρόνο μετά την πρώτη μας δημοσίευση...

Από τους μεγαλύτερους αστρονόμους όλων των αιώνων και συγχρόνως ο μεγαλύτερος γεωγράφος της αρχαιότητας, ο Ελληνας φυσικός φιλόσοφος Κλαύδιος Πτολεμαίος έζησε το 2ο μ.Χ. αιώνα στην Αίγυπτο.
Εκανε τις αστρονομικές του παρατηρήσεις στην Αλεξάνδρεια, όπου είχε δημιουργήσει αστεροσκοπείο εφοδιασμένο με γωνιομετρικά όργανα. Ανάμεσα στα έργα του που σώζονται είναι η «Οπτική», η «Γεωγραφική Υφήγησις» και η «Μαθηματική Σύνταξις», γνωστή από την αραβική παράφραση του ονόματός της και ως Αλμαγέστη. Στο έργο αυτό δίνεται μαθηματική περιγραφή της κίνησης του Ηλιου, της Σελήνης και των πλανητών. Ο Πτολεμαίος υιοθέτησε τη γεωκεντρική άποψη του Σύμπαντος, που παρέμεινε αποδεκτή επί περίπου 1.500 χρόνια, ώς την Αναγέννηση.
Η «Γεωγραφική Υφήγισις» θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα γεωγραφικά έργα της αρχαιότητας. Στο έργο του υπάρχουν εκπληκτικής ακριβείας χαρτογραφικές απεικονίσεις με αναφορά λεπτομερών συντεταγμένων και πλήθος από τοπωνύμια.
Το 13ο και το 15ο αιώνα φιλοτεχνήθηκαν δύο περίφημοι χειρόγραφοι κώδικες με το έργο του Πτολεμαίου. Ο παλαιότερος των δύο (655) είναι αυτός που φυλάσσεται στη μονή Βατοπεδίου στο Αγιον Ορος, ενώ ο δεύτερος (388), έργο του Καρδινάλιου Βησσαρίωνα, βρίσκεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας.
Παρά το πλούσιο επιστημονικό έργο του Κλαύδιου Πτολεμαίου, ελάχιστες πληροφορίες διασώζονται για τη ζωή του και αυτές αβέβαιες.

Η ιερά μεγίστη μονή Βατοπεδίου (ή Βατοπαιδίου) είναι η δεύτερη στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών. Βρίσκεται στη μέση της βορειανατολικής πλευράς της χερσονήσου.
Η βιβλιοθήκη της μονής στεγάζεται σε αίθουσα αμυντικού της πύργου που διαμορφώθηκε το 1895. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει περισσότερα από 1.800 χειρόγραφα, από τα οποία περίπου το ένα τρίτο είναι περγαμηνά.
Ανάμεσα στα χειρόγραφα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεχωρίζει ο κώδικας 1221 -γνωστός και ως Majuskel 0102- που αποτελείται από δύο μέρη: τρία περγαμηνά φύλλα περιέχουν τμήματα των κεφαλαίων 3, 4 και 21 του Ευαγγελίου του Λουκά σε δίστηλο κείμενο του 7ου αιώνα και 14 φύλλα περιέχουν αποσπάσματα των Ευαγγελίων του Λουκά και του Ιωάννη από χειρόγραφο του 9ου αιώνα. Αλλα δύο φύλλα του χειρογράφου αυτού βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη Παρισίων.
Στους εικονογραφημένους κώδικες συγκαταλέγονται εκτός από την Πτολεμαϊκή «Γεωγραφία» οι: 602 (Οκτάτευχος), 761 (Ψαλτήριο), 762 (Ψαλτήριο και Καινή Διαθήκη), 937 (Τετραευάγγελο), 1199 (Τυπικό).
Στο αρχείο της μονής Βατοπεδίου φυλάσσονται περισσότερα από 300.000 έγγραφα: χρυσόβουλα, μολυβδόβουλα, κηρόβουλα και άλλα έγγραφα αναφερόμενα στη μονή.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=100&artid=97301