Κων/νος Γεράκης

Ταϊλάνδη 2009

Ο Έλληνας που έφτασε στα ύπατα αξιώματα του Σιάμ
Μια πραγματική ιστορία, σαν παραμύθι...

Ο Κωνσταντίνος Γεράκης ή Κοστάντζο Φαλκόνε,  ήταν τυχοδιώκτης Ελληνικής καταγωγής,
οποίος  από 1683 έως το 1688, έγινε ανώτατος αξιωματούχος  του Σιάμ.

Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1647. 
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ποιός ακριβώς ήταν. Κατά καιρούς έχουν γραφτεί διάφορα... Μία πληροφορία αναφέρει ότι  ο πατέρας του Γεώργιος Γεράκης, ήταν κυβερνήτης του νησιού.
Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 13 ετών, για άγνωστο λόγο, εγκατέλειψε το νησί και έγινε ναύτης. Άρχισε την τυχοδιωκτική του δράση, υπηρετώντας σε πολλά αγγλικά πλοία, που ταξίδευαν  κυρίως στις Ινδίες, που αποτελούσαν εκείνη την εποχή, Αγγλικές αποικίες.


Το 1669 εγκατέλειψε το επάγγελμα του ναύτη έγινε υπάλληλος της Αγγλικής εταιρείας ανατολικών Ινδιών και εργάστηκε στις αποθήκες της εταιρείας στο Μπάνταμ της Ινδονησίας.
Ο Γεράκης σαν υπάλληλος της εταιρείας έκανε πολλά ταξίδια σε χώρες της Ασίας και έκανε φιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη της, εν τω μεταξύ είχε αλλάξει και το επώνυμο του σε Φάλκον (Phaulkon) (Κοστάντζο Φαλκόνε).

______________________________________________
  
Σιάμ

 Τα μεγαλεία και το άδοξο τέλος του Γεράκη

Το 1675 εγκαταστάθηκε στο Σιάμ*, συνεχίζοντας να εργάζεται για την εταιρεία και εκεί έμαθε την γλώσσα και άρχισε να δημιουργεί φιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη της βασιλικής αυλής.
Το 1679 και μετά από δολοπλοκίες της Αγγλικής εταιρείας ανατολικών Ινδιών ο Γεράκης έγινε υπεύθυνος εμπορίου στου βασιλείου του Σιάμ. Γρήγορα έγινε διερμηνέας στην βασιλική αυλή, ενώ αμέσως μετά απέκτησε και τον τίτλο του ευγενούς.
Από το 1680 εγκαταλείπει την εταιρεία Ανατολικών Ινδιών ενώ γίνεται ΄σύμβουλος (κολαούζος αναφέρουν κάποιοι συγγραφείς),  του βασιλιά Ναράϊ. Το 1683 έγινε δοτός πρωθυπουργός και τον Μάιο του ίδιου χρόνου παντρεύτηκε την Μαρί Γκιμάρ, πορτογαλικής καταγωγής, αφού πρώτα είχε βαπτιστεί καθολικός.


Στη συνέχεια απέκτησε μεγάλη περιουσία (μετά από συνεχείς καταχρήσεις του εθνικού πλούτου του Σιάμ, γράφει η μία άποψη) και με δική του πρωτοβουλία το 1684 ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Γαλλία για εμπορική συνεργασία που τελικά επιτεύχθηκε το επόμενο έτος. Με την συμφωνία αυτή τον εθνικό πλούτο του Σιάμ δεν θα εκμεταλλεύονταν πλέον οι Άγγλοι της Αγγλικής εταιρείας Ανατολικών Ινδιών αλλά οι Γάλλοι, κάτω από την καθοδήγηση του πρώην Αγγλόφιλου και νυν Γαλλόφιλου Γεράκη. Έτσι η συμφωνία οδήγησε σε πόλεμο το Σιάμ με την Αγγλική εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, ο οποίος έληξε με την αποβίβαση στο Σιάμ Γαλλικής στρατιωτικής δύναμης.






Ο Γεράκης τιμήθηκε για την "προσφορά" του από τον Γάλλο βασιλιά με τον τίτλο του Ιππότη του τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Αγίου Πέτρου οι Γάλλοι γρήγορα αποδείχθηκαν χειρότεροι από τους Άγγλους. Έτσι δημιούργησαν πολλά προβλήματα και την αντιπάθεια του λαού με την ρατσιστική συμπεριφορά τους.

Ο Γεράκης άρχισε πλέον να ανησυχεί γιατί έβλεπε ότι θα περιορίζονταν τα δικά του κέρδη.
Το 1688 ο βασιλιάς Ναράϊ αρρώστησε βαριά από άγνωστη ασθένεια δίνοντας την ευκαιρία στους αντιπάλους του να δράσουν. Τον Μάιο ο Γεράκης προσκλήθηκε στην πρωτεύουσα του Σιάμ, Αγιουτάγια, σε συνάντηση με τον Φεράτσα ο οποίος ήταν ο ηγέτης της αντιβασιλικής παράταξης.
Ο Φεράτσα αιχμαλώτισε τον Γεράκη με την κατηγορία της προδοσίας, και αφού το βασάνισε επί 5 μέρες τελικά τον αποκεφάλισε στις 5 Ιουνίου 1688, ενώ αυτός εκλιπαρούσε για έλεος. Στις 11 Ιουλίου πέθανε και ο Βασιλιάς Ναράι. Ο Φεράτσα ανακηρύχθηκε βασιλιάς και έδιωξε όλους τους ξένους, οδηγώντας την χώρα στην ανεξαρτησία. Δυστυχώς η αντίσταση αυτή του Σιάμ κατά των ξένων δυναστών δεν είχε συνέχεια, εφόσον τελικά οδήγησε στην κατοχή του από την Βιρμανία.

Το αρχοντικό του Κωνσταντίνου Γεράκη (δώρο του βασιλιά Ναράϊ), υπάρχει ακόμα και σήμερα στο Lopburi  και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο (δές εδώ).
* Το Σιάμ το 1939 μετονομαστηκε σεΤαϊλάνδη 


Φωτο πάνω: Η υπογραφή του Γεράκη

Κωνσταντίνος Γεράκης
1647 – 1688
Περιληψη απο το βιβλιο του Γιώργου Σιώρη*: «Γεράκης: Ο Έλληνας πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ» , απο τις εκδοσεις "Εστια"


Έλληνας τυχοδιώκτης, που έφθασε ως τα ανώτερα αξιώματα του Σιάμ (σημερινής Ταϊλάνδης). Η ιστορία της ζωής του υπήρξε μια σύγχρονη Οδύσσεια.
Γεννήθηκε το 1640 στην Κύπρο από οικογένεια ευγενών, η οποία μετακόμισε στην Κεφαλλονιά, όταν η μεγαλόνησος καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Σε νεαρή ηλικία αναζήτησε την τύχη του στο Λονδίνο. Άλλαξε το επώνυμό του σε Φάλκον (γεράκι στα αγγλικά) και ως Κονσταντάιν Φάλκον έπιασε δουλειά ως υπάλληλος στην εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών στο Μαδράς.
Ανήσυχο πνεύμα, ξανοίχτηκε στο εμπόριο και απόκτησε δικό του πλοίο. Σε κάποιο ταξίδι του στο Σιάμ, όπως ονομαζόταν τότε η Ταϊλάνδη, πιάστηκε αιχμάλωτος.
Οι ικανότητές του έφτασαν στα αυτιά του πρωθυπουργού της χώρας, που τον διόρισε Υπουργό Οικονομικών, ενώ προτού συμπληρώσει τα 40 του χρόνια έγινε ο πρωτοσύμβουλος (πρωθυπουργός) του βασιλιά Ναράϊ το 1683.
Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την Ιαπωνο-πορτογαλίδα Μαρί Γκιγιομάρ ντε Πίνια, αφού πρώτα βαπτίστηκε καθολικός.
Συνέβαλε στη διάδοση του Χριστιανισμού στον ντόπιο πληθυσμό και στη δημιουργία εμπορικών σχέσεων του Σιάμ με τα κράτη της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μειωθεί η επιρροή των Μουσουλμάνων και των Πορτογάλων, που κυριαρχούσαν στο εμπόριο της χώρας.

Η προσπάθειά του για ανάπτυξη στενών σχέσεων με τη Γαλλία προκάλεσε την αντίδραση των άλλων αποικιακών δυνάμεων, κυρίως των Ολλανδών και των Πορτογάλων.
Εκμεταλλευόμενοι τη δυσαρέσκεια των ντόπιων ευγενών και του βουδιστικού κλήρου, λόγω της διάδοσης του Χριστιανισμού, υποκίνησαν εξέγερση εναντίον του το 1688. Το κίνημα επικράτησε, με συνέπεια ο Γεράκης να κατηγορηθεί για προδοσία και να θανατωθεί με την οικογένειά του στις 5 Ιουνιου 1688.

*Ο κύριος Γιώργος  Σιώρης, ειναι επίτιμος πρέσβης της Ελλάδας στην Ταϊλάνδη και σήμερα ζει στο Chang Mai, στην βορεια Ταϊλάνδη.










Δεξιά: Γκραβούρα της εποχής, παρουσιάζει τον Κωνσταντίνο Γεράκη να γονατίζει, εμπρός τον Γάλλο πρεσβευτή και τούς άλλους Γάλλους της αντιπροσωπείας, η οποία επισκέφθηκε τον βασιλιά του Σιάμ Ναράϊ, για να συνάψει εμπορικές συμφωνίες...

Οι απόψεις για το ποιός ήταν ο Γεράκης και ποιός ο ρόλος που διαδραμάτισε, ανάμεσα στις μεγάλες τότε, ευρωπαϊκές δυνάμεις και το  βασίλειο του Σιάμ διίστανται...
                                                                                  
                                                                           Ακολουθεί αποσπασμα απο το website kefalonia.net.gr
Ο Κωνσταντίνος Γεράκης γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1647 και ήταν γιος του κόντε Γεωργίου Γεράκη. Όταν ήταν δώδεκα ετών συνάντησε τον άγγλο πλοίαρχο Χάουαρντ και του ζήτησε να τον πάρει μαζί του στο πλοίο του. Ο Χάουαρντ φρόντισε για τη μόρφωση του Γεράκη, ο οποίος σύντομα έμαθε αγγλικά και πορτογαλικά. Όταν έφτασαν στο Λονδίνο, προσλήφθηκε στην Αγγλική Εταιρεία των Αγγλικών Ινδιών και έτσι άρχισε να ταξιδεύει στις χώρες της Ανατολής, μαθαίνοντας διαρκώς νέες γλώσσες.
Μέσω μια συγκυρίας έμαθε ένα πολύτιμο μυστικό για το Σιάμ – την σημερινή Ταϊλάνδη-, και το μετέφερε στο βασιλιά. Βρέθηκε έτσι στην πρωτεύουσα του κράτους, την ασιατική μεγαλούπολη Αγιούντια. Εκεί, έχοντας αποκτήσει την εύνοια του βασιλιά, απόκτησε πλούτη, γυναίκες και εξουσία, κει κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, χειριζόμενος πολύπλοκες υποθέσεις. Ενδιαφέρθηκε για τη διάδοση του χριστιανισμού και προωθούσε κυρίως τα γαλλικά συμφέροντα. Το 1688 όμως εκδηλώθηκε εξέγερση κατά του καθεστώτος και ο Γεράκης ανατράπηκε. Βασανίστηκε για να αποκαλύψει που είχε κρυμμένη την περιουσία του, δίχως όμως αποτέλεσμα, και οδηγήθηκε στο δήμιο σε ηλικία μόλις 41 χρόνων.


Φωτο κάτω:Το αρχοντικό του Γεράκη όπως είναι σήμερα, στο Lopburi.



Το 2012 εκδόθηκε ένα ακόμα σύγγραμμα για τον Γεράκη, με τίτλο:
"Κωσταντής Γεράκης (Constance Phaulkon) 
 Μια νέα γενεαλογική προσέγγιση"