La Niña Το κλίμα αλλάζει

Μάρτιος 2011Το El Niño (Ελ Νίνιο), είναι κλιματικό, περιοδικό φαινόμενο που συνδέεται με ακραία καιρικά φαινόμενα και επηρεάζει το κλίμα σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, «πονοκεφαλιάζει» εδώ και δεκαετίες τους κλιματολόγους με πολλούς τρόπους. Κατ’ αρχάς ως τώρα δεν έχουν μπορέσει να εντοπίσουν ξεκάθαρα τα αίτιά του ούτε να προβλέψουν με ακρίβεια την εμφάνισή του.
Επίσης, δεν έχουν κατορθώσει να διαβλέψουν πώς θα επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή – αν δηλαδή οι επιπτώσεις του θα εξασθενίσουν ή θα ενταθούν με την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης. Σε αυτό το τελευταίο δίνουν τώρα για πρώτη φορά μια σαφή απάντηση επιστήμονες από την Αυστραλία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει θα πρέπει να προετοιμαστούμε για όλο και δριμύτερες συνέπειες από το Ελ Νίνιο.

Η ΝΟΤΙΑ ΚΥΜΑΝΣΗ
Το φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται στον κεντρο-ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νοτίου Αμερικής, σχετίζεται με τη λεγόμενη Νότια Κύμανση Ελ Νίνιο (El Nino Southern Oscillation – ENSO), μια κύμανση που συντελείται στις ατμοσφαιρικές πιέσεις επιφανείας.


Στη «θερμή» εκδοχή του λέγεται Ελ Νίνιο και εκδηλώνεται με άνοδο της θερμοκρασίας των νερών της επιφάνειας του ωκεανού. Συνδέεται με θερμότερο καιρό σε όλη την περιοχή, περισσότερες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στον ανατολικό και τροπικό Ειρηνικό και περισσότερη ξηρασία στο δυτικό τμήμα του ωκεανού (σε μικρότερο βαθμό οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα μοτίβα των βροχοπτώσεων επηρεάζονται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη).

Στην ψυχρή εκδοχή του, η οποία λέγεται Λα Νίνια, εκδηλώνεται με την πτώση της θερμοκρασίας των επιφανειακών νερών και συνδέεται με ψυχρότερες θερμοκρασίες στην περιοχή, ενίσχυση των μουσώνων, ξηρασία στο ανατολικό τμήμα του Ειρηνικού και περισσότερες βροχοπτώσεις στο δυτικό τμήμα του (και πάλι οι θερμοκρασίες «ψυχραίνουν» και τα μοτίβα των βροχοπτώσεων επηρεάζονται σε μεγάλο μέρος του πλανήτη).To La Niña,  ευθύνεται για  τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ταϊλάνδη, (όπως το 2010 και 11), αλλά και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής. 
Το La Niña εξελίσεται τα τελευταια χρονια στον Ειρηνικό ωκεανό και είναι άγνωστοι οι λόγοι που το προκαλούν.
Η δική μας διαπίστωση πάντως (φαντάζομαι και η δική σας), είναι ότι το κλίμα σίγουρα αλλάζει και βρίσκει τις κοινωνίες του πλανήτη, απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ο τελικός απολογισμός των καταστροφικών πλημμυρών στην Ταϊλάνδη, είναι τραγικος.
Σύμφωνα με τις αναφορές των αρμοδίων υπηρεσιών της χώρα,ς οι πλημμύρες επηρέασαν τη ζωή εκατομμύρίων ταϊλανδών, .
Η ταϊλανδική κυβέρνηση έχει διαθεσει μέχρι στιγμής, δισεκατομύρια Baht , για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης, σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία σε εθνικό επίπεδο, στις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2010  και του Μαρτίου 2011.

Το παραπάνω post δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2011 και έτσι δεν αναφέρεται στις καταστροφικές πλημμύρες που ακολούθησαν στην Ταϊλάνδη, απο τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου και μετά...

Άλλα σχετικά θέματα:ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2011


Η Bangkok βυθίζεται?

Η Μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊλάνδης δημοσιεύει, τον Οκτώβριος του 2012, την παρακάτω έκθεση. Διαβάστε τη (αγγλικά κείμενα), ακολουθώντας το παρακάτω link:  Natural Disasters 2011


Οκτώβριος 2013
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ

Εδώ και δυο δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν πώς η ENSO, και μαζί με αυτήν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί στις περιοχές τις οποίες πλήττει άμεσα, θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ωστόσο τα μοντέλα που χρησιμοποιούσαν δεν έδιναν σαφείς απαντήσεις.

Οι ερευνητές από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, το Κέντρο για τον Αυστραλιανό Καιρό και την Κλιματική Έρευνα και τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) χρησιμοποίησαν μια σειρά από κλιματικά μοντέλα τελευταίας γενιάς για να εξαγάγουν την πιο «στέρεη» προβολή για τη μελλοντική «συμπεριφορά» του φαινομένου.

Όπως περιγράφουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature», έκαναν τους υπολογισμούς τους με βάση τέσσερα σενάρια ανόδου της θερμοκρασίας (από λιγότερους ως περισσότερους βαθμούς, όπως προβλέπουν τα τελευταία μοντέλα).

ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Και στα τέσσερα σενάρια οι επιστήμονες είδαν ότι η ένταση των επιπτώσεων του Ελ Νίνιο αυξάνεται με την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό «μεταφράζεται» σε περισσότερες πλημμύρες στον ανατολικό και τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό και περισσότερη ξηρασία στο δυτικό τμήμα του – δηλαδή στην ανατολική Αυστραλία. 
«Θα υπάρξει μια ένταση των μεταβολών στις βροχοπτώσεις που συνδέονται με το Ελ Νίνιο» ανέφερε ο Σκοτ Πάουερ, επικεφαλής της μελέτης. «Και οι δυο επιπτώσεις του φαινομένου, η ξηρασία και οι πλημμύρες, θα ενταθούν στο μέλλον, επειδή η πλανητική θέρμανση επηρεάζει την επίδραση του Ελ Νίνιο».

Ανάλογη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, θα είναι η πορεία και των επιπτώσεων του Λα Νίνια. «Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου Ελ Νίνιο η ξηρασία στον δυτικό Ειρηνικό θα είναι πιο έντονη ενώ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου Λα Νίνια θα είναι πιο έντονες οι πλημμύρες» εξήγησε ο επιστήμονας προσθέτοντας ότι τα φαινόμενα θα γίνονται εντονότερα με την πάροδο του χρόνου. «Για όλες τις μεταβολές το σήμα γίνεται ισχυρότερο με το πέρασμα του χρόνου σε όλα τα σενάρια που εξετάσαμε» τόνισε.


Ελληνικό Εστιατόριο koh Samui