Εκλογές σήμερα στην Ταϊλάνδη, με διαδηλώσεις και τραυματισμούς

Κυριακή, 2 Φεβροαυρίου, 2014
Στούς τουριστικούς προορισμούς της Ταϊλάνδης ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι τουρίστες απολαυμάνουν τον υπέροχο καλοκαιρινό καιρό!
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν σήμερα στις 8 το πρωί, τοπική  ώρα για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών οι οποίες ωστόσο αναστατώνονται από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι εμπόδισαν μέχρι τώρα, την διοργάνωση των εκλογών σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.

Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς "ιδίοις όμμασι", στην Νότια Ταϊλάνδη, είναι ότι πολλοί ντόπιοι (πιστεύουμε η μεγάλη πλεοψηφία), απέχουν της ψηφοφορίας, μποϊκοτάροντας τις εκλογές.

«Οι κάλπες είναι πλέον ανοικτές» δήλωσε  ο γενικός γραμματέας της εκλογικής επιτροπής Νουτραγουόνγκ Πουσόνγκ και συμπλήρωσε  ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ταϊλανδοί  προσέρχονται στις κάλπες υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να ωθήσει τη διαιρεμένη χώρα σε ακόμη βαθύτερη πολιτική αναταραχή. Ο κίνδυνος συμπλοκών  κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας , είναι φανερός... 






Χθές επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς και εκρήξεις κατά τη διάρκεια μιας ακόμη βίαιης αντιπαράθεσης μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα στα βόρεια της Μπανγκόκ, σε μια  περιοχή, πού αποτελεί προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος, Πούα Τάι (σε ελληνική απόδοση: για τους ταϊλανδούς).

Αναμεσά στούς τραματισμένους και ο  φωτορεπόρτερ της Wall Street Journal,  James Nachtwey ο οποίος χτυπήθηκε στο πόδι από σφαίρα , αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά .




Η πρωθυπουργός της χώρας την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να αναβάλει τις εκλογές, ακόμη και αν το ένα πέμπτο των εγγεγραμμένων δεν είναι σε θέση να ψηφίσει μετά από το μπλοκάρισμα από διαδηλωτές των εκλογικών τμημάτων σε 49 από τις 50 περιοχές της πρωτεύουσας Μπανγκόκ.


Νεότερα, ώρα 14:00
Οι εκλογές ακυρώθηκαν σε 9 από τίς 14 επαρχίες του Νότου΄. Σε αυτές τις περιοχές δεν ψήφισε κανείς ψηφοφόρος. 
Αναμεσά στις παραπάνω περιοχές και η επαρχία Surat Thani και το koh Samui...


  Το Ιστορικό των πρόσφατων πολιτικών αναταραχών στην Ταϊλάνδη:

Σεπτέμβριος 2006 : Ο στρατός με αναίμακτο πραξικόπημα, εκτοπίζει τον εκλεγμένο πρωθυπουργό, Thaksin  Shinawatra.
Αυγ. 2008 : Ο Τακσίν αυτοεξορίζεται και ζεί μέχρι σήμερα (2/2/14 σε διάφορες χώρες του εξωτερικού).
Δεκ 2008 : Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Τακσίν. Το Δικαστήριο απαγορεύει στο εκλεγμένο κόμμα κόμμα να ασκεί εξουσία. 
Ο Abhisit Vejjajiva έρχεται στην εξουσία
Μάρτιος - Μαΐος 2010: Μαζικές διαδηλώσεις των κόκκινων πουκάμισων, υποστηρικτών του Τακσίν . Πολλοί σκοτώθηκαν.
Ιουλ. 2011 Η αδελφή του ΤακσίνYingluck Shinawatra εκλέγεται προθυπουργός.
Νοεμ. 2013 : Αρχή αντικυβερνητικών  διαδηλώσεων.
Δεκέμβριος 2013 : Η πρωθυπουργός ζητά εκλογές.

Ιανουάριος 2014 : Η Yingluck Shinawatra κηρύσσει την Bangkok, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
2 Φεβρουαρίου, 2014 : Βουλευτικές εκλογές