Η Bangkok βυθίζεται?

Ταϊλάνδη 8 Νοεμβρίου 2011


Ένα παλιότερο οικολογικό ζήτημα, σε σχέση με την άνοδο των υδάτων της θάλασσας, ως βασική αιτία για τις συνεχόμενες πλημμύρες στην Ταϊλανδική πρωτεύουσα, ανακαίνισε ξανά στο χθεσινό της φύλλο (7.11.2011) η γαλλική εφημερίδα Le Monde και αναπαράγουν σήμερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Η Bangkok μέρα με τη μέρα βυθίζεται. Οι πιο απαισιόδοξοι εμπειρογνώμονες φοβούνται μέρος της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης θα κατακλυσθεί μέχρι  το 2030.
 Αιτία για αυτό η αλλαγή του κλίματος και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.


Η ακτή βυθίζεται από  1,5 - 5,3 cm κάθε  χρόνο, και ένα μεγάλο μέρος της μεγαλούπολης  βρίσκεται ήδη πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Αλλά ακόμα και αν όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τα  προσεχή χρόνια, οι εμπειρογνώμονες διίστανται όσον αφορά τις αιτίες
Ο Jan Bojo, ένας εμπειρογνώμονας της Παγκόσμιας Τράπεζας στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, λέει ένας από τους λόγους που η Μπανγκόκ είναι υπό  βύθιση, είναι η παράνομη άντληση των υπόγειων υδάτων.
Ο  Ταϊλανδός  μετεωρολόγος Dharmasaroja Smith, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για την πρόληψη φυσικών καταστροφών, προβλέπει ότι το 2100, η Μπανγκόκ θα έχει γίνει η « νέα Ατλαντίδα».Αυτή η πρόβλεψη όσο  απαισιόδοξη κι αν ακούγεται, θεωρείται αξιόπιστη. Στη δεκαετία του 1990 ο ίδιος επιστήμονας  είχε  προβλέψει το καταστροφικό τσουνάμι το Δεκεμβρίου του  2004.

«...Εάν τίποτα δεν αλλάξει , σε πενήντα χρόνια η πλειοψηφία της Μπανγκόκ θα είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας...»,  δηλώνει ο καθηγητής   Anond Snidvongs του  Πανεπιστημίου  Chulalongkorn της  Bangkok.

Ο ωκεανογράφος Snidyongs Anond,  με  εξειδίκευση στις  επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής στη Νοτιοανατολική Ασία, λέει ότι: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο καιρό θα πάρει στην Μπανγκόκ να πλημμυρίσει και το πώς η διαδικασία θα εξελιχθεί."

Αυτή η σοβαρή οικολογική ανωμαλία,  έχει απασχολήσει ως θεωρία τις επιστημονικές κοινότητες και τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, εδώ και χρόνια. Με τις πρόσφατες πλημμύρες στην Bangkok, την βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά...



Bangkok, μια πόλη που βυθίζεται στο μέλλον?


Η Ταϊλάνδη βυθίζεται. Μέρος της Bangkok είναι πιθανό να βυθιστεί μέχρι το 2030

Ταϊλάνδη: Θα μπορούσε η Bangkok να είναι η νέα Ατλαντίδα?