Νέες εθνικές εκλογές, τον Απρίλιο

Ταϊλάνδη, 11 Φεβρουαρίου 2014
Η Εκλογική Επιτροπή της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα 11 Φεβρουαρίου 2014, ότι θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές τον Απρίλιο ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν όσοι δεν μπόρεσαν (επειδή τους εμπόδισαν) στις εκλογές της 2ας Φεβρουαρίου.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των νέων εκλογών είναι η 20ή  και η 27η Απριλίου .
Περισσότερο από το 10% των εκλογικών κέντρων έκλεισε στις 2 Φεβρουαρίου εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι είτε εμπόδισαν την παράδοση ψηφοδελτίων είτε σταμάτησαν τους πολίτες που ήθελαν να ψηφίσουν.Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες, ζητούν την αποχώρηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και της κυβέρνησής της και τον διορισμό ενός μη εκλεγμένου "λαϊκού συμβουλίου".
Η Γινγκλάκ, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση, κήρυξε πρόωρες εκλογές στις 2 Φεβρουαρίου, όμως το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα τις μποϊκοτάρει.
Σύμφωνα με μια ανεπίσημη καταμέτρηση, το κόμμα της Γινγκλάκ, το Pheu Thai, έχει κερδίσει, όπως αναμενόταν, τις περισσότερες έδρες.
Παρόλα αυτά δεν ανακοινώθηκε καμία λύση για τις 28 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες δεν διεξήχθησαν εκλογές λόγω απουσίας υποψηφίων, αφού οι διαδηλωτές είχαν εμποδίσει την κατάθεση υποψηφιοτήτων.
Χωρίς αυτούς τους 28 βουλευτές δεν θα μπορέσει να συγκληθεί το κοινοβούλιο καθώς δεν θα έχει συμπληρωθεί το 95% των 500 εδρών.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της έχει ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει τις εκλογές της 2ας Φεβρουαρίου και να ζητήσει τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος.