Ελπίζοντας ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα...


Τρίτη 12 Νοεμβρίου, 2013
Την Δευτέρα(11/11)  το βράδυ , έν μέσω δεκάδων χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων , η γερουσία της Ταϊλάνδης απέρριψε ομόφωνα, το επίμαχο νομοσχέδιο για την αμνηστία, κάποιων ποινικών, καταδικασμένων απο  την Ταϊλανδική δικαιοσύνη. Όλοι  οι εκατόν σαράντα ένας γερουσιαστές  καταψήφισαν ο νομοσχέδιο , το οποίο όπως ακούγεται απο πολλούς στην Ταϊλάνδη,  σχεδιάστηκε για να επιτρέψει  στον αυτοεξόριστο και φυγόδικο πρώην πρωθυπουργό  της χώρας, κ.Τάκσίν Σιναουάτρα να επιστρέψει  ελεύθερος στην Ταϊλάνδη .
Όπως μεταξύ άλλων δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης κ. Surachai Lengboonlertchai «... αυτό το νομοσχέδιο,  ήταν ένα αναγκαίο βήμα προς τη συμφιλίωση , μετά από αρκετά χρόνια πολιτικής αναταραχής...».
Ο Τάκσίν* είναι  αντιπαθής σε πολλούς Ταϊλανδούς που ανήκουν σε  στρώμματα της μεσαίας και ανώτερης  κοινωνικής τάξης. Εξακολουθεί ωστόσο να είναι αγαπητός και να αντλεί  μεγάλη υποστήριξη από τά χαμηλότερα κοινωνικά στρώμματα και ανθρώπους της υπαίθρου, κυρίως στην βόρεια Ταϊλάνδη.
Παρ’ ότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε , αυτή τη στιγμή πενήντα χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην Μπανγκόκ τροφοδοτώντας τους φόβους ότι θα υπάρξουν και άλλες συγκρούσεις με τις αρχές .


*  Ο Τάκσίν εξακολουθεί να ζει αυτοεξόριστος σε χώρες του εξωτερικού,  για να αποφύγει  την φυλάκιση, αφού λίγα χρόνια πρίν καταδικάστηκε για διαφθορά . Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η καταδίκη του είχε πολιτικά κίνητρα . Αν το νομοσχέδιο αμνηστίας είχε ψηφιστεί, θα είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες. 
Αξιοσημείωτο ότι σήμερα πρωθυπουργός της χώρας είναι η αδερφή του Τάκσίν, Yingluck Shinawatra.