Δευτέρα 1η Απριλίου 2012.

Η βία που ταλανίζει τον βαθύ Ταϊλανδικό Νότο, χθές το απόγευμα 31 Μαρτίου 2012, έφτασε στο αποκορύφωμά της.....



Σοκ στη Νότια Tαϊλάνδη απο τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις...


Η βία που ταλανίζει τον βαθύ Ταϊλανδικό Νότο, χθες το απόγευμα έφτασε στο αποκορύφωμά της, αφήνοντας πίσω της 14 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα (Σάββατο 31 Μαρτίου 2012),  τρεις βομβιστικές επιθέσεις συντάραξαν το κέντρο της πόλης Yala και λίγο αργότερα μια ακόμα έκρηξη στο Hat Yai. Η έκρηξη στο HataYai ( "πρωτεύουσα" της Νότιας Ταϊλάνδης), συνέβει στο ξενοδοχείο  Lee Gardens Plaza Hotel που βρίσκετε στο εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου συνήθως κυκλοφορούν  χιλιάδες άνθρωποι , ανάμεσα στους οποίους και πολλοί ξένοι τουρίστες. Η έκρηξη που έγινε στο πολυόροφο ξενοδοχείο του Hat Yai  προκάλεσε πυρκαγιά , απο την οποία βρήκαν τραγικό θάνατο  πέντε άνθρωποι (τέσσερις άντρες  μία γυναίκα) και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 350...

Το ξενοδοχείο   Lee Gardens Plaza Hotel 


Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι βόμβες στην πόλη Yala έγιναν από μουσουλμάνους τρομοκράτες αλλά δεν επιβεβαίωσαν ότι  το περιστατικό στο Hat Yai συνδέεται με την τρομοκρατία.
Αρχικά στις πρώτες δηλώσεις του, ο δήμαρχος του Hat Yai  είχε  αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, στη συνέχεια όμως δήλωσε ότι πιστεύει ότι και αυτό το τραγικό συμβάν οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.... 
(Χάρτης περιοχής HatYai-Yala)


Το ιστορικό των εκρήξεων.


Χθες Σάββατο και λίγο πριν τις  12 το μεσημέρι (τοπική ώρα), πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούσαν αμέριμνοι στο εμπορικό κέντρο Muang Yala της Νότιας  ταϊλανδικής πόλης  κάνοντας τα ψώνια τους ,όταν  οι δύο πρώτες βόμβες εξερράγησαν. Τα εκρηκτικά, βάρους 60-70kg, ήταν τοποθετημένα σε δύο φιάλες υγραερίου και μεταφέρθηκαν με ένα  αγροτικό  Isuzu.
Αμέσως μετά από λίγο και ενώ οι αστυνομικές ς οι αρχές είχαν έρθει στο τόπο του συμβάντος, μια άλλη βόμβα εξερράγη 20 μέτρα μακρύτερα μπροστά από ένα ψιλικατζίδικο. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί και αυτή τη φορά σε ένα φορτηγάκι Toyota.
Απολογισμός 9 νεκροί και δεκάδες τραυματίες...

Πριν περάσει  μία ώρα από τις εκρήξεις στο Songla, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε 182 χιλιόμετρα μακρύτερα, στο ξενοδοχείο της πόλης Hat Υai «Lee Gardens Plaza Hotel».
Στο πολυόροφο ξενοδοχείο στεγάζεται  ένα εμπορικό κέντρο, όπου καθημερινά (πόσο μάλλον κάθε Σάββατο...) συχνάζουν πολλοί ντόπιοι για τα ψώνια τους.


 Η έκρηξη  συνέβη στο υπόγειο parking  αυτοκινήτων και στη συνέχεια προκάλεσε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλούς ορόφους του κτιρίου .

Τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα βρέθηκαν νεκροί. Περισσότεροι από 350 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από την εισπνοή καπνού και τα από θραύσματα των σπασμένων  τζαμιών.
Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση των αρχών, που όμως δεν μπόρεσαν να θέσουν γρήγορα την πυρκαγιά υπό έλεγχο,  αφού είχε εξαπλωθεί πάνω από το 4ο όροφο του συγκροτήματος....









...  η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης δεν διέθετε γερανοφόρο που να φτάνει πάνω από τον 4ο όροφο του κτιρίου και έτσι η πυρκαγιά άργησε να σβήσει....















Χάρτης της πόλης του Hat Yai  και της περιοχής που βρίσκετε το ξενοδοχείο που χτυπήθηκε...

Μια ακόμα τρομοκρατική ενέργεια σημειώθηκε χθες στην επαρχία Πατανί.Βόμβα  (ευτυχώς μικρής ισχύος) εξερράγη σε ένα κατάστημα, τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό.


Όπως δήλωσε μια πηγή χθες, στα ταϊλανδικά ΜΜΕ,  η κλιμάκωση της βίας είχε ως στόχο να στείλει  το μήνυμα, ότι οι μουσουλμάνοι αντάρτες δεν θέλουν να διαπραγματευτούν με τις αρχές.


Η χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη απο τον Αύγουστο του 2008, όταν δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο του Hat Yai….






Οι φωτογραφίες αριστερά και κάτω είναι τραβηγμένες τον Αύγουστο του 2008, λίγες ώρες πριν εκραγούν οι βόμβες μπροστά απο το εμπορικό κέντρο "OD" (Odean), το οποίο βλέπετε στις φωτογραφίες. η μία βόμβα ήταν τοποθετημένη σε τούκ τούκ παρόμοιο με αυτό που βλέπετε στην μια φωτογραφία...

























Σύντομα, ακολουθεί αφιέρωμα για το Νότο της Ταϊλάνδης και τις περιοχές Pattani, Yala, Hat Yai, με αποκλειστικά δικό μας υλικό που βγαίνει πρώτη φορά στη δημοσιότητα...


Ποιο κάτω πολύ πρόσφατες φωτογραφίες από το εμπορικό - τουριστικό κέντρο, του  κατά τα άλλα φιλόξενου Hat Yai  απο όπου περνούν καθημερινά εκατοντάδες επισκεπτών, τόσο από τις κοινότητες των δυτικών που κατοικούν μόνιμα στην Ταϊλάνδη, όσο και τουρίστες από τις γειτονικές χώρες, Μαλαισία Σιγκαπούρη κ.α.....